napary zdrowotneNajczęściej spożywanym naparem na globie jest Herbarta, znana cywilizacji ludzkiej od tysięcy lat.

To nic innego jak napar z liści krzewów herbacianych, które poddano pełnej fermentacji. Wygląda to w ten sposób, że liście są zrywane, poddawane więdnięciu, zwijaniu, fermentacji i suszeniu. Ma ona kolor ciemnoczerwony lub brązowy. Najlepsza herbatę przygotujemy w porcelanowym czajniczku. Do niego wsypujemy tyle łyżek suszu ile chcemy filiżanek herbaty otrzymać. Czas parzenia powinien się zawrzeć między 3 a 4 minuty. Jeśli susz jest bardzo rozdrobniony to czas można jeszcze skrócić. Herbata zawiera teinę, poprawia ona zdolność koncentracji i pobudza do działania. Herbata wzmacnia też serce. Dzięki temu można ograniczyć ryzyko zawału, zwiększa się też elastyczność naczyń krwionośnych. Ciepła herbata hamuje też rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym oraz łagodzi dolegliwości żołądkowe. Napary z herbaty mogą też być wykorzystywane do domowej pielęgnacji. Sprawdza się szczególnie przy płukankach włosów. Mocny napar sprawdzi się też, jako kompres na twarz. Bardzo dobrym dodatkiem do napojów są suszone owoce. Możemy je zalewać razem z suszem. Smak herbaty można poprawić poprzez dodanie kilku kropel mleka. Sprawdź czy taki sposób podani Ci zasmakuje. Na dwie godziny przed seksem podaj partnerowi filiżankę herbaty. Wiele kobiet twierdzi, że to poprawia możliwości seksualne.