oliwaBez tłuszczy w naszej kuchni nie sposób się obejść, ale jedne z nich są wskazane a z innych powinniśmy raczej zrezygnować. Bardzo ciekawa jest oliwa z drzewa oliwnego.

We Włoszech oliwa jest bardo ceniona i uznawana za eliksir młodości. Oliwa jest bardzo bogata w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe i witaminy, przede wszystkim witamina E, której jest w oliwie z oliwek bardzo dużo. Oliwa zapobiega rakowi jelita grubego, rakowi piersi, chroni ścinaki żołądka i pobudza pracę układu trawienia. Wykazano też, że regeneruje ona wątrobę i ułatwia przemieszczanie żółci doje lit. Oliwa działa też, jako środek przeciwbólowy na stany zapalne. Badania potwierdzały ze tabletka przeciwbólowa warto odpowiednik 50g oliwy. Wymienić zalety oliwy nie sposób. Zadba ona chyba o każdy organ naszego ciała począwszy od serca a skończywszy an mózgu. Oliwa może być składnikiem pokarmu jak i kosmetyku, który zadba o nasza urodę. Popularna jest na przykład kąpiel z oliwą. Warto w wodzie z dodatkiem oliwy zanurzyć się na kwadrans i wymasować całe ciało. Znajduje się w niej kwas linolowy, który wspomaga odchudzanie się dopuszcza do odkładania się tłuszczu w komórkach. Przydatna jest dla kobiet oliwa nagietkowa, która łagodzi trądzik i normuje cykl miesiączkowy. Wystarczy wziąć garść kwiatów nagietka i zalać oliwa w słoju. Po tygodniu mamy oliwę nagietkową gotową do użycia.