Kasza to bardzo zdrowy, wartościowy i smaczny zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu.

Kasza to bogate źródło węglowodanów złożonych, z których czerpiemy energię, ponadto nie tuczą, bo zawierają błonnik. Kasza jęczmienna jest źródłem witaminy PP, które świetnie poprawia ukrwienie skóry i stan włosów. Dodatkowo hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków. Kasza jęczmienna dzięki bogactwu witaminy B1, która m.in. zapobiega zmęczeniu, obrzękom nóg, a dodatkowo ma korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Kasza jaglana to źródło żelaza, miedzi oraz witamin odpowiedzialnych za kondycję układu nerwowego, czyli B1, B2, B6. Kasza jaglana jest idealna w diecie bezglutenowej. Kasza gryczana to cenne źródło białka, ale także magnezu, witaminy PP, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Po kaszę jaglaną powinny sięgać kobiety planujące ciąże i kobiety w ciąży. Dodatkowo kasza gryczana zapobiega zaparciom, polipom jelita grubego i jego nowotworom. Również sprawdza się w diecie dla bezglutenowców. Kasza kukurydziana jest bogata w dobre tłuszcze roślinne, które m.in. obniżają poziom złego cholesterolu. Zawiera witaminę E, która dobrze wpływa na cerę i płodność, witaminę B1 i witaminę PP. Kasza manna jest lekkostrawna, dlatego podaje się ją rekonwalescentom na ścisłej diecie oraz u osób cierpiących na schorzenia wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, dróg moczowych i przy gorączce. Kasza manna jest bogata w jod i reguluje prace tarczycy.