czekoladaJeśli będziemy spożywali ją z umiarem to będzie ona miała korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Głównym składnikiem tej słodkości jest ziarno kakaowe zawierające sporo cennych dla nas substancji. Dlatego też im więcej jest w niej masy kakaowej tym jest ona dla nas bardziej cenna. Specjaliści są zdania, że bez uszczerbku na zdrowiu możemy zjadać jej do 30 g dziennie – chodzi o ciemną czekoladę. Jednak nie powinny po na sięgać osoby z niewydolnością nerek, chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, cukrzyca i nadwagą. Czekolada może w znakomity sposób uzupełniać energię w naszym organizmie. W 100 g ma ona 530 kcal, czyli dwa razy tyle, co kotlet schabowy. Dlatego czekoladę można jeść podczas intensywnej nauki czy też podczas długiej wycieczki rowerowej. Czekolada działa też w pozytywny sposób na melancholię. Sam jej zapach jest uspokajający. Zawarte w czekoladzie substancje pobudzają mózg do produkcji serotoniny i endorfin. Dzięki tym hormonom mamy dobry nastrój. Mają też one spory wpływ na odczuwanie przyjemności i naszą radość. W czekoladzie są też składniki o działaniu pobudzającym, mam na myśli kofeinę i teobrominę. W czekoladzie są flawonoidy i to kilka razy więcej niż w herbacie. Flawonoidy korzystnie wpływają na kondycję naczyń krwionośnych, spowalniają odkładanie się złogów na ich ściankach. Dzięki czemu czekolada ogranicza możliwość wystąpienia choroby wieńcowej. Czekolada zawiera sporo magnezu, a magnez stosuje się przy stresie, zmęczeniu i napięciu. Dlatego też przed miesiączką tak wiele kobiet ma ochotę na czekoladę. Bierze on też udział w przekazywaniu informacji między nerwami i mięśniami. Pomaga on też utrzymywać miarowy rytm serca. W czekoladzie jest też dawka żelaza. Bierze ono udział w produkcji czerwonych krwinek, one natomiast odpowiadają za dotlenienie naszych komórek w całym organizmie. Dotleniony organizm działa o wiele sprawniej. Żelazo ogranicza też możliwość powstania anemii, podnosi odporność na działanie wirusów, bakterii i grzybów. Na rynku są trzy główne rodzaje czekolady. Pierwszy to gorzka, ma ona dużo miazgi kakaowej i mało cukru, tym samym jest najwartościowsza. Kolejna to deserowa ma ona od 30 do 50 procent miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz, cukier i dodatki. Kolejny typ to czekolada mleczna, ma ona tylko 20 procent miazgi kakaowej, dużo mleka i aż połowę składników stanowi cukier. Czekolada ta jest najmniej wartościowa i najbardziej słodka ze wszystkich