grzybySuszenie grzybów niby prosta sprawa, jednak nawet wytrawnym paniom domu może się to nie udać.

O kilku rzeczach należy pamiętać by grzyby dawały potrawom wspaniały kolor i aromat. Po pierwsze grzybów nie należy myć, czy moczyć. Wówczas proces suszenia się wydłuża i grzyby tracą swoją elastyczność. Grzyby czyść za pomocą szczoteczki czy nożyka. Grzyby najlepiej jest suszyć na świeżym powietrzu w mocno nasłonecznionym miejscu, nawleczone na sznurek w całości lub pokrojonymi w około centymetrowe plastry. Jeśli suszenie odbywa się w specjalnych suszarkach lub piekarniku to pamiętaj, iż temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza, a dodatkowo w piekarniku powinny być uchylone drzwiczki. Prawidłowo suszone grzyby są dość elastyczne, ale mimo to łatwo je złamać. Nie powinny się rozpadać ani kruszyć – jeśli jednak tak się dzieje wówczas lepiej je zmielić i dodawać do potraw w postaci proszkowej. Pamiętaj, że suszone grzyby łatwo pochłaniają wilgoć i zapachy, dlatego po ususzeniu należy je przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych pojemnikach. Jeśli obawiasz się moli spożywczych do słoika dołóż liść laurowy, który odstrasza szkodniki.