przyprawyPrzyprawy są przez nas cenione ze względu na niepowtarzalny ich smak. Mało, kto wie, że oprócz tego mają one też właściwości lecznicze. Dlatego czasem warto dobierać je świadomie.

Gdy nas dopada jakaś infekcja na ogół nie zdajemy sobie sprawy ile cennych lekarstw mamy w kuchni. Prawie wszystkie przyprawy pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych i żółci. Regulują też pracę jelit i przemianę materii, takie właściwości ma anyż, imbir, bazylia, curry, estragon i cynamon. Oprócz tego imbir potrafi też łagodzić stany zapalne, goździki zaś wpływają pozytywnie na strefę psychiczną naszego zdrowia. Cynamon ma tę właściwość, że obniża poziom cholesterolu, obniża też ciśnienie tętnicze krwi. W leczeniu depresji pomocny może być szafran a czosnek pomoże infekcjach i bezsenności. Kurkuma hamuje powstawanie komórek rakowych. Jeśli chcesz chronić płuca przed zarazkami to połącz imbir, kawałeczki suszonej marchewki, czosnek, kminek i jeśli masz to kolendrę. Jeśli korzystasz z suszonych przypraw to pamiętaj o ich odpowiednim przechowywaniu. Aby zachowały długo swe właściwości ich opakowanie musi by szczelne. Dodatkowo muszą one być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu.